23 Kasım 2014 Pazar

MİDE LAVAJI NASIL YAPILIR?

MİDE LAVAJI NASIL YAPILIR?    
                                                                                              Mide Lavajı: Bu makalede lavaj ve mide lavajı hakkında sizleri aydınlatmak amaçlı faydalanacağınız bilgiler sunulmuştur. Vücudumuzdaki bazı organlara uygulanan pek çok lavaj vardır bunlardan biri de mide lavajıdır.

Lavaj Nedir?

Lavaj insan vücudundaki mukoza veya epitelle döşeli bazı organlarda teşhis veya tedavi maksadıyla uygulanabilen yıkama işlemi. Lavaj, bir takım özel araç ve gereçlerin yardımı ile bazı özel sıvıların veya ilaçlı çözeltilerin istenilen organlara iletilmesi ile sağlanır.
  
MİDE LAVAJI NEDİR?

En mühim bir lavaj türü de mide lavajıdır. Özellikle ağız yoluyla olan çeşitli zehirlenmelerde, bir ilk yardım usulü olarak kullanılmaktadır. Zehirlenmenin üzerinden 6 saatten fazla bir zaman geçmişse mide lavajının pek faydası olmaz, çünkü bu süre zarfında zehirli maddeler mideden, barsaklara geçmiş olurlar. 

Zamanında yapılan mide lavajı ile, mide içindeki bütün maddeler dışarıya tahliye edilir ve mide yıkanmış olur. Mide lavajı için, hasta başı öne eğik olarak oturtulur, ağız yoluyla mide sondası itilerek mideye gönderilir. 

Sondanın dışardaki ucuna takılı olan huniden 400-500 mililitre kadar sıvı boşaltılır. Bu sıvı boşalır boşalmaz sondanın ucu aşağı eğilir ve sondanın ortasında bulunan puarı yardımıyla da mide boşaltılır. Bu işlem birkaç kez tekrar edilir. http://www.sifamarket.com/hastaliklar/mide-lavaji.html adresinden alınmıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder