23 Kasım 2014 Pazar

MESANE LAVAJI NASIL YAPILIR?


  1. Sonda Nedir, Sonda Takılması

Sonda tatbiki deyince, idrar torbasını yani Mesaneyi boşaltmak veya Mesane'ye ilâç vermek maksadıyla dış idrar yolundan Mesaneye bir boru sokmak anlaşılır. Mesanenin mikroplanarak iltihaplanması­na mâni olabilmek için, bu işi yaparken herşeyin ste­ril yani mikropsuz olması şarttır.

İdrar sondalarının kauçuktan, ipekten veya madenden yapılmış olanları vardır. Kauçuk ve ipek sondalar yumuşak, maden sondalar ise serttirler. Ençok kauçuktan yapılmış sondalar kullanılmaktadır. Madeni sondalar, kauçuk sondalar ile Mesanesi boşaltılamayan hasta ara, bu işin ehli olan kimseler tarafından tatbik edilmelidir. Sondalar numaralı o lup, bu numaralara göre çapları büyür veya küçü­lür. Yetişkin bir şahıs için kullanılacak kauçuk son­daların numarası 16 yahut 18 olmalıdır.

Mesaneye sonda tatbik ederken bize lâzım olacak malzemeler şunlardır :

1 — Muşamba,
2 — Steril havlu,
3 — İçinde pamuk tampon ve sabunlu su bulunan steril bir kap,
4 —İçinde pamuk tampon ve Asitborikli su bulunan steril bir kap,
5 — Sondaları ve Penisin yani Kamışın ucunu kayganlaştırmak için Vazelin,
6 — Birkaç tane steril pens,
7 — İdrar almak için küçük bir kü­vet,
8 — İki veya daha fazla steril İdrar sondası.

Sondanın Tatbiki

Sondanın tatbikine başlamadan evvel elleri sı­cak su, sabun ve fırça ile en aşağı beş dakika fırçala­yıp yıkamalıdır. Hastayı, bacakları açık olarak sırtüs­tü yatırmalı ve dilerini de başının altına koyması söylenmelidir. Yatağın kirlenmesini önlemek için hastanın kalçaları altına muşamba yaymalı ve bunun üzerine de bir bez veya gazete kağıdı sermelidir. idrar küvetini hastanın bacakları arasına koymalı ve steril havluyu da, idrar küvetini kapatmayacak şekilde, hastanın bacakları üzerine yaymalıdır. Sonra sol eliniz ile Penis'i yani Kamışı kaldırarak, baş ve işaret parmaklarınızla başının biraz gerisinden tutu­nuz. Penisin başını evvela sabunlu suya batırılmış pamukla siliniz, sonra da Asitborikli su ve pamukla yıkayarak sabununu akıtınız.

Bu iş tamamlandıktan sonra steril havlu Penisin altına çekilmeli ve Penisin başı, steril havlunun üze­rine bırakılmalıdır. Sondanın kayarak girmesini sağ­lamak için Penisin ucunu ve steril sondayı Vazelin ile yağlamak icabeder. Artık sondayı tatbik etmeye
hazırız demektir.

Penis'i sol elinizle daha evvel söylediğimiz şekil­de tutunuz. Sondayı da sağ elle ve steril bir pensle ucuna yakın bir yerinden tutarak Penis'e yaklaştırınız. Pens kullanmak tercih edilmediği takdirde pens yerine steril eldiven kullanabilirsiniz. Sonra sondayı Penisin ucundaki delikten yavaş yavaş iterek içeri so­kunuz. Bu işi yaparken sol elinizle Penisi sıkmamaya gayret ediniz. Sonda Mesaneye girerken bazen bir zorlukla karşılaşabilirsiniz. Bu tıkanıklığa sebep, Mesaneye açılan deliğin çevresinde bulunan halkavi kasın deliği sımsıkı bir şekilde kapalı tutmasıdır. Bu takdirde sonda birkaç saniye devamlı, fakat hafif bir şekilde itilirse halkayı kas gevşer ve sonda Mesaneye kolayca girer. Sonda Mesaneye girince ucundan id­rar gelmeğe baslar.

Mesane boşalınca, sondayı sağ elle sıkarak kapatmalı ve yavaşça çekerek çıkartmalıdır. Sondayı çı­karırken, içinde kalan idrarı yere dökmemek için Pe­nisin, ucu altına bir parça gazbezi tutmak lâzımdır, Sonra temiz bir gazlıbezle Penis silinir.

Bazen steril idrar numunesi almak icabedebilir.
Mesanenin Yıkanması
Mesanenin yıkanması işine (Mesane lavajı) da de­nir. Mesaneyi yıkamak için 100 santimetre küplük şırıngalar veya irrigatörler kullanılır. Evvela yukarda anlatıldığı şekilde sonda tatbik ederek 
Mesane boşaltılır. Sonra yıkama sıvısı, büyük bir şırınga veya irrigatör ile Mesaneye verilir ve sıvının hemen sonda dan geri gelerek dışarı akması sağlanır. Bu şekilde Me­sane birkaç defa doldurulup boşaltılmak suretiyle yı­kanır. Bu mesane yıkama işi de Sonda tatbikinde ol­duğu gibi bitirilir.

Bazı mesane hastalıklarında, Mesaneye ilaçlı sıvı sevkedilır. Bunun yapılışı da ayni Mesane lavajında olduğu gibidir. Yalnız burada ilaçlı sıvıyı bir müd­det Mesanede bekletmek lazımdır. Bunun için lüzum­lu miktardaki sıvıyı Mesaneye doldurduktan sonra, sıvının tekrar dışarı akmamasına dikkat ederek son­dayı sağ el ile çıkarmalıdır.http://zehirlenme.blogspot.com.tr/2008/10/sonda-nedir-sonda-takilmasi.html adresinden alınmıştır.

MİDE LAVAJI NASIL YAPILIR?

MİDE LAVAJI NASIL YAPILIR?    
                                                                                              Mide Lavajı: Bu makalede lavaj ve mide lavajı hakkında sizleri aydınlatmak amaçlı faydalanacağınız bilgiler sunulmuştur. Vücudumuzdaki bazı organlara uygulanan pek çok lavaj vardır bunlardan biri de mide lavajıdır.

Lavaj Nedir?

Lavaj insan vücudundaki mukoza veya epitelle döşeli bazı organlarda teşhis veya tedavi maksadıyla uygulanabilen yıkama işlemi. Lavaj, bir takım özel araç ve gereçlerin yardımı ile bazı özel sıvıların veya ilaçlı çözeltilerin istenilen organlara iletilmesi ile sağlanır.
  
MİDE LAVAJI NEDİR?

En mühim bir lavaj türü de mide lavajıdır. Özellikle ağız yoluyla olan çeşitli zehirlenmelerde, bir ilk yardım usulü olarak kullanılmaktadır. Zehirlenmenin üzerinden 6 saatten fazla bir zaman geçmişse mide lavajının pek faydası olmaz, çünkü bu süre zarfında zehirli maddeler mideden, barsaklara geçmiş olurlar. 

Zamanında yapılan mide lavajı ile, mide içindeki bütün maddeler dışarıya tahliye edilir ve mide yıkanmış olur. Mide lavajı için, hasta başı öne eğik olarak oturtulur, ağız yoluyla mide sondası itilerek mideye gönderilir. 

Sondanın dışardaki ucuna takılı olan huniden 400-500 mililitre kadar sıvı boşaltılır. Bu sıvı boşalır boşalmaz sondanın ucu aşağı eğilir ve sondanın ortasında bulunan puarı yardımıyla da mide boşaltılır. Bu işlem birkaç kez tekrar edilir. http://www.sifamarket.com/hastaliklar/mide-lavaji.html adresinden alınmıştır

  •  BURUN LAVAJI NASIL YAPILIR?                                                                                            Burun Lavajı Buruna solüsyon verilerek kurumuş olan salgıyı, yumuşatmak veya yabancı cismi çıkarmak amacıyla uygulanan işlemdir. Gerekli Malzemeler Kullanılacak solüsyon Böbrek küvet Göz spançı Lavaj enjektörü Tedavi bezi ve muşambası İşlem Basamaklar Burun Lavajı Buruna solüsyon verilerek kurumuş olan salgıyı, yumuşatmak veya yabancı cismi çıkarmak amacıyla uygulanan işlemdir. Gerekli Malzemeler Kullanılacak solüsyon Böbrek küvet Göz spançı Lavaj enjektörü Tedavi bezi ve muşambası İşlem Basamakları Eller yıkanarak, malzeme hasta yanına getirilir, işlem hastaya açıklanır. Hasta oturtularak, önüne tedavi bezi ve muşambası konur. Böbrek küvet yerleştirilir. Enjektöre lavaj solüsyon alınarak, havası çıkarılır. Hastaya ağızdan nefes alması söylenerek enjektörün uç kısmı önce tıkanıklığın olmadığı burun deliğinden sokulur. Fazla basınç yapmadan solüsyon verilir. Fazla basınç enfeksiyonlu maddelerin sinüslere ve orta kulağa kaçmasına neden olur. Verilen solüsyon diğer taraf burun deliğinden, hasta önündeki böbrek küvete gelir. İşleme solüsyon temiz gelinceye kadar devam edilir. Lavaj süresince hastaya ağzını açık tutmasını ve ağzına gelecek sıvıyı yutmayarak, böbrek küvete akıtması söylenir. Hasta eline bir gaz spanç verilerek burun ve ağız çevresini silmesi sağlanır.http://www.prosaglik.com/burun-lavaji-nasil-yapilir.html adresinden alınmıştır

GÖZ LAVAJI NASIL YAPILIR?

Goz Lavaji Nasil Yapilir ?

Sponsorlu Bağlantılar





Göz Lavajı

Sık kullanılan bir işlem değildir. Gözde fazla sekrasyon durumlarında, göze yabancı bir cisim kaçtığında veya göz ameliyatlarından önce gözü temizlemek amacıyla yapılabilir.

Gerekli Malzemeler

Kullanılacak solüsyon: izotonik olduğunda ve göz sargılarındaki elektrolik dengesini bozmadığından serum fizyolojik tercih edilir veya doktor istemine göre başka antiseptik bir solüsyon kullanılır.
Böbrek küveti
Seyyar lamba
Tedavi bezi ve muşambası
Steril spançı
Solüsyonun göze akıtılacağı yumuşak lastik puarlı enjektör veya özel olarak hazırlanmış steril oftalmik eriyik içeren plastik irrigasyon şişeleri

İşlem Basamakları

Hastaya işlem açıklanarak, hafif yan yatırılır
Yastığının üzerine, tedavi bezi ve muşambası konur. Böbrek küvet yerleştirilir.
İki gözde yıkanacaksa, sekresyonu az olan gözden başlanır.
Işık ağrıya neden olduğundan hastanın gözüne doğru gelmemeli, çalışılan bölgeyi aydılatmalı
Kullanılacak solüsyon enjektöre alınarak, enjektörün havası çıkarılır. Sol elin baş ve diğer parmakları ile göz kapakları birbirinden ayrılır. Alt göz kapağı aşağı doğru çekilir.
Lavaj solüsyonu konjoktiva boyunca göz küresi üstüne, içten dışa doğru akıtılır.
Solüsyonu, gözün üzerine çok kuvvetli vermemeye ve kullanılan malzemeleri göze dokundurmamaya dikkat edilir.
Göz kapağının dışındaki ve alttaki akıntılar spançla silinir.
Çocuklarda, göz lavajı uygulanırken çocuğun hareket etmemesi için sarılarak birisi tarafından tutulması gerekir.
Gözlerin görünümü, kızarıklık, şişme, yaşarma geriye gelen sıvının niteliği eşit olmayan daralmış veya genişlemiş pupillalar hemşire gözlemine kaydedilmelidir. http://www.anadolutayfasi.net/bakim-guzellik/72119-goz-lavaji-nasil-yapilir.html adresinden alınmıştır

KULAK LAVAJI NASIL YAPILIR?

Kulak Yıkama

Kulak Bakımı

Kulak bakımı, dış kulak ve dış kulak kanalını kapsar. Yüz temizliği yapılırken kulaklar da yıkanır. Dış kulak kanalı sadece işaret parmağının uç kısmının gireceği kadar olan bölümü, günlük temizlik sırasında temizlenir.Kulak kanalında bulunan buşon, yabancı cisim veya su kulak lavajı tekniği ile temizlenir. Kulak kanalına herhangi bir sivri cisim sokulmaz.Kulak kanalına pamuk veya emici herhangi bir cisim sokmak dış kulakta enfeksiyon meydana getirir. Kulak zarı zedelenebilir. Kulak yolu özel yağ salgısı ve kıllarla korunur. Bilinçsiz temizlenen kulak kanalının Ph sı değişir ve yağlı ortam bozulur. Ph sı bozulan kulak kanalında mantar ve bakteriler kolayca ürer.Kulak lavajı, doktorun önerisi doğrultusunda önerilen solüsyon ile yapılırsa zararsızdır.
Kulağa İlaç Uygulamaİlaç uygulamadaki amaç tedavi etmek ve enfeksiyonu önlemeye yöneliktir.Kulak lavajı için de reçeteli ilaç uygulanır.

Kulağa ilaç uygulama tekniği şöyledir:İlaç uygulanacak kulak üste gelecek şekilde baş yana eğilir.Kulak kepçesinden tutularak yukarı ve geriye doğru çekilir. Bu çekme ile kulak kanalı düz duruma gelir.Çocuklarda kulak kepçesi, aşağı ve geriye doğru çekilir. Damlalık kulağa değdirilmeden ilaç damlatılır.ilaç damlatıldıktan sonra hasta aynı pozisyonda 2-3 dakika bekletilir. Böylece ilaç kulak zarına kadar gider.ilaç uygulandıktan sonra kulağa tampon konur.


Kulak Çöpü Yerine Nemli PamukBiriken kirlerin yanlış yapılan temizleme nedeniyle kulağı tıkayabilir, “Kir, kulak pamuklarıyla temizlenmeye çalışılırsa kulak yolundaki kir biraz içeriye doğru itilmiş olur ve kulak salgısını dışarı atan tüylerin hareketi bozulur Bu arada, salgı salgılanmaya devam eder ancak tüyler çalışmadığı için dışarı atılamaz ve salgı birikmesine yol açar Dışarı atılamadığı için de birikerek kulak kanalını tamamen kapatır ve problem başlar Kulak kanalını tamamen doldurana kadar şikayet yapmaz”
Kulak temizliğinde kulak çöpü yerine nemli bir pamukla, görünen yerdeki kirin alınması yeterlidir, çöplerin kulağın girişine fazla sokulmaması gerekir.

Kulak Yıkatmanın Zararları

Uzmanlar kanser, AIDS ve şeker hastalarının, dış kulak yolunda mikrop girmesine karşı çok duyarlı olduğunu, kulak yıkatmanın bu hastalarda ölümle sonuçlanabileceğini söyledi
Kulak yıkama suyu ile dış kulak yoluna girecek ve antibiyotik tedavisine direnç gösteren bakteriler, hastalık oluşturup yayıldığı takdirde ölümle sonuçlanabilen sorunlar yaratabilir Buşon yani kulak kiri temizliğinde en sık görülen olumsuz yan etkinin kulak zarının delinmesidir, özellikle kemoterapi gören kanser hastaları ile AIDS ve şeker hastaları açısından dikkatli olunması gereklidir.

“Buşon temizliği” olarak adlandırılan kulak yıkama işleminin, hekim tarafından önerilmediği sürece yapılması doğru değildir. Dış kulak yolunun kendine özgü (serümen sekresyon adı verilen) ve sarı-kahve renkli koyu kıvamlı bir salgısı var , bunun doğal ve fizyolojik bir durumdur, bu salgının, kulaktaki minik titrek tüyler sayesinde dışarıya doğru yavaş yavaş dış kulak yolundan kulak kepçesine itilerek atılmaktadır.  http://www.adresesaglik.com/kulak-lavaji-yikamasi.php adresinden alınmıştır