23 Kasım 2014 Pazar

KULAK LAVAJI NASIL YAPILIR?

Kulak Yıkama

Kulak Bakımı

Kulak bakımı, dış kulak ve dış kulak kanalını kapsar. Yüz temizliği yapılırken kulaklar da yıkanır. Dış kulak kanalı sadece işaret parmağının uç kısmının gireceği kadar olan bölümü, günlük temizlik sırasında temizlenir.Kulak kanalında bulunan buşon, yabancı cisim veya su kulak lavajı tekniği ile temizlenir. Kulak kanalına herhangi bir sivri cisim sokulmaz.Kulak kanalına pamuk veya emici herhangi bir cisim sokmak dış kulakta enfeksiyon meydana getirir. Kulak zarı zedelenebilir. Kulak yolu özel yağ salgısı ve kıllarla korunur. Bilinçsiz temizlenen kulak kanalının Ph sı değişir ve yağlı ortam bozulur. Ph sı bozulan kulak kanalında mantar ve bakteriler kolayca ürer.Kulak lavajı, doktorun önerisi doğrultusunda önerilen solüsyon ile yapılırsa zararsızdır.
Kulağa İlaç Uygulamaİlaç uygulamadaki amaç tedavi etmek ve enfeksiyonu önlemeye yöneliktir.Kulak lavajı için de reçeteli ilaç uygulanır.

Kulağa ilaç uygulama tekniği şöyledir:İlaç uygulanacak kulak üste gelecek şekilde baş yana eğilir.Kulak kepçesinden tutularak yukarı ve geriye doğru çekilir. Bu çekme ile kulak kanalı düz duruma gelir.Çocuklarda kulak kepçesi, aşağı ve geriye doğru çekilir. Damlalık kulağa değdirilmeden ilaç damlatılır.ilaç damlatıldıktan sonra hasta aynı pozisyonda 2-3 dakika bekletilir. Böylece ilaç kulak zarına kadar gider.ilaç uygulandıktan sonra kulağa tampon konur.


Kulak Çöpü Yerine Nemli PamukBiriken kirlerin yanlış yapılan temizleme nedeniyle kulağı tıkayabilir, “Kir, kulak pamuklarıyla temizlenmeye çalışılırsa kulak yolundaki kir biraz içeriye doğru itilmiş olur ve kulak salgısını dışarı atan tüylerin hareketi bozulur Bu arada, salgı salgılanmaya devam eder ancak tüyler çalışmadığı için dışarı atılamaz ve salgı birikmesine yol açar Dışarı atılamadığı için de birikerek kulak kanalını tamamen kapatır ve problem başlar Kulak kanalını tamamen doldurana kadar şikayet yapmaz”
Kulak temizliğinde kulak çöpü yerine nemli bir pamukla, görünen yerdeki kirin alınması yeterlidir, çöplerin kulağın girişine fazla sokulmaması gerekir.

Kulak Yıkatmanın Zararları

Uzmanlar kanser, AIDS ve şeker hastalarının, dış kulak yolunda mikrop girmesine karşı çok duyarlı olduğunu, kulak yıkatmanın bu hastalarda ölümle sonuçlanabileceğini söyledi
Kulak yıkama suyu ile dış kulak yoluna girecek ve antibiyotik tedavisine direnç gösteren bakteriler, hastalık oluşturup yayıldığı takdirde ölümle sonuçlanabilen sorunlar yaratabilir Buşon yani kulak kiri temizliğinde en sık görülen olumsuz yan etkinin kulak zarının delinmesidir, özellikle kemoterapi gören kanser hastaları ile AIDS ve şeker hastaları açısından dikkatli olunması gereklidir.

“Buşon temizliği” olarak adlandırılan kulak yıkama işleminin, hekim tarafından önerilmediği sürece yapılması doğru değildir. Dış kulak yolunun kendine özgü (serümen sekresyon adı verilen) ve sarı-kahve renkli koyu kıvamlı bir salgısı var , bunun doğal ve fizyolojik bir durumdur, bu salgının, kulaktaki minik titrek tüyler sayesinde dışarıya doğru yavaş yavaş dış kulak yolundan kulak kepçesine itilerek atılmaktadır.  http://www.adresesaglik.com/kulak-lavaji-yikamasi.php adresinden alınmıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder